Junselems

Allt om motorsport!

Bilhandlare erbjuder oseriösa lån

Många som ska köpa bil måste ta ett lån för att kunna finansiera köpet. Men tar man lånet från bilhandlaren ska man vara på sin vakt. En del bilhandlare erbjuder nämligen lån som är allt annat än fördelaktiga.

709283-cash-in-hand

Chefen hos biltillverkaren Honda i USA går nu till attack mot sina konkurrenter som erbjuder billån upp till sju år. Han säger att så långa lån förstör för hela bilindustrin. Varför vissa biltillverkare erbjuder upp till sju år långa lån är för att hålla försäljningssiffrorna uppe genom att få ner månadskostnaden så mycket som möjligt. Problemet är bara att köparna i vissa fall inte hinner betala tillbaka lånet lika snabbt som bilen tappar i värde. Några av biltillverkarna ger dessutom de långa billånen till personer som har låg kreditvärdighet och antalet personer med låg kreditvärdighet som får billån har ökat med 130 procent de senaste fem åren. Läs mer.

Låna från seriös aktör

Att ta ett sådant här långt billån är alltså inte en speciellt bra lösning för att finansiera bilen. Det är bättre att låna pengarna från en seriös bank. För att hitta den låneförmedlare som passar en bäst kan man besöka https://advisa.se/, där man kan jämföra lån från flera aktörer. Även i Sverige erbjuder bilhandlare sina kunder oseriösa lån. Konsumentverket har varnat om dessa och säger att de är olagliga. Man låter nämligen kunderna låna 100 procent av fordonets nypris och detta är inte hållbart eftersom bilen rasar i värde så fort den är köpt, skriver SvD Näringsliv.

Leasa ett alternativ

Många svenskar har blivit avskräckta från att ta ett billån och därför har det skett en ökning på privatleasing. Dessa personer vill undvika att behöva betala de 20 procent i kontantinsats som behövs när man köper en bil.

”De vill använda kontantinsatsen som man måste betala när man köper en bil till annat.” Läs mer.