Junselems

Allt om motorsport!

En hel del att kunna om bilar

Att syssla med motorsport är för många en viktig del i sitt liv och om man inte sitter bakom ratten så ligger man under och skruvar på den. Att ha ett bilintresse ger mycket att lära och det krävs en hel del kunskaper om det mesta, är man professionell förare så är det inte bara att sätta sig i bilen och gasa utan man måste känna bilen, veta varför den reagerar på vissa kommandon och varför.  Att förstå hur en bil reagera på ett visst kommando kan rädda din bil från haveri, att lägga i en för låg växel vi för hög fart kan exempelvis förstöra bilen totalt. De flesta som sysslar med bilsport har någon sorts kunskap om hur en bil fungerar men inte alla har kunskapen att kunna skruva med bilen. Att skruva är ett nöje som många har dock och även om de inte tävlar i bilsport så kanske de njuter av att glida runt på vägarna med sin nyligen meckade Chevrolet eller liknande. Några delar bör man dock lämna över till proffsen:

  • Bockning av plåt eller andra liknande plåtrelaterade arbeten är absolut bäst att göra på verkstad, så bockning i mekanisk verkstad fungerar bäst.
  • Däckbyte, nu talar vi om att kränga av fälgar och sätta på nya på däcken, ett svårt jobb för den som inte har rätt maskin.
  • Byta bromsvätska, kan tyckas vara ett ofarligt göra men detta får endast en verkstad göra, risken för att smuts, fukt och annat kommer in är för stor och därför ska vätskan fyllas på i en skyddad miljö.
  • Svetsning, om du inte har licenser och någon som håller dig sällskap med brandsläckaren så är det ingen bra idé att ge sig på svetsen själv.