Junselems

Allt om motorsport!

Myter om vinterdäck

Tidigare har vi skrivit allmänt om vinterdäck, men visste du att det florerar en hel del myter där ute om just vinterdäck? Dessa tänkte vi sticka hål på.

Däck ensamtI en artikelserie hos Auto, Motor & Sport har man sammanfattat de tio vanligaste myterna som florerar om just vinterdäck, och det är dessa vi låtit inspirera oss till denna artikel. För visst finns det många saker som man trodde stämde om sina vinterdäck såsom att dubbfria däck är lika bra som däck med dubbar, att bränsleförbrukningen ökar med dubbdäcken på eller att dubbrfria däck fungerar året om – tre exempel som faktiskt är rena myter. Här är några andra påståenden om vinterdäck faktiskt låter som om de skulle kunna stämma in på verkligheten:

  • Däck blir sämre med åren
  • Dubbdäckspartiklar dödar tusentals varje år
  • Åretruntdäck eller Allseasondäck är bäst
  • Det räcker med budgetdäck på äldre bilmodeller
  • Bättre ekonomi när man köper budgetdäck
  • Spara bränsle med högt däcktryck
  • Du behöver bara vinterdäck när det är minusgrader

Trott att någon av ovanstående påståenden stämmer? Då är det hög tid att tänka om. Alla ovanstående påståenden är felaktiga och kan orsaka riktigt hemska olyckor om man gör som de säger. Tar man till exempel det första påståendet om att däck blir sämre med åren så låter ju detta rimligt, men om man förvarar sina däck på rätt sätt genom att undvika solljus och fukt kan däcken funka i många år, det hela handlar om att ha koll på mönsterdjup och slitningar – det är dessa två saker i kombination med hur man förvarar sina däck när de inte används som avgör om ett däck ska bytas eller ej, inte att däcket uppnått en viss ålder. Likaså är påståendet om att budgetdäck eller billiga däck ger dig bättre ekonomi felaktigt på många plan. Ett dyrare däck håller bättre, räddar fler liv och kostar dig mindre i slutänden, så när du ska köpa vinterdäck: köp det bästa och inte det billigaste.